• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pr.ugurcaglar
  • https://www.instagram.com/pr.ugurcaglar/
  • https://www.youtube.com/channel/UC5xIBadC_nofrHaK6OriP_g

Pr. Uğur ÇAĞLAR

İnsan; zamanın akışında olmasına karşın,
zamandan münezzeh
bir eşrefi mahluktur.

İşte tamda bu yüzden anlatılanlar değerlidir, anlatanın nereli ve
kaç yaşında olduğundan ziyade...

Pr. Uğur ÇAĞLAR

Şu Köşeye Yazıyorum
Günün Sözü
Her yeni gün
sabaha uyandığın için
şükret..
Uyanabildiğine göre 
hedefine ulaşmak için
hala zamanın var..
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam40
Toplam Ziyaret9765

Duygusal Kaslar ve Dayanıklılık – Duygusal Zekâyı Geliştirmek

Herkesin hayatında en az bir kez kendini çaresiz hissettiği, duygusal olarak yıprandığı anlar olmuştur. Bazen bir hayal kırıklığı, bazen bir başarısızlık, bazen de bir ayrılık bizi duygusal anlamda sarsar. İşte bu noktada, kimimiz hızla toparlanırken kimimiz uzun süre bu duygunun içinde kaybolur. Peki, neden bazı insanlar zorluklar karşısında daha dirençli olurken, bazıları çabuk yıkılıyor? İşin sırrı, duygusal kaslarımızda gizli.

Duygusal zekâ, tıpkı fiziksel kaslarımız gibi geliştirilebilir ve güçlendirilebilir. Ne kadar çok çalıştırırsak, hayatın getirdiği zorluklara karşı o kadar dayanıklı oluruz. Ama bu kasları geliştirmek, yalnızca acıya tahammül etmek demek değildir. Asıl mesele, duyguları doğru yönetebilmek, olumsuzluklardan ders çıkarabilmek ve yeniden ayağa kalkabilmektir.

Bir yaşam koçu olarak danışanlarıma hep şu benzetmeyi yaparım: “Duygusal dayanıklılık, tıpkı kas çalışmak gibidir. İlk başta zorlanırsın, ağrılar hissedersin. Ama pes etmezsen, zamanla daha güçlü olursun. Duygularını anlamayı, kabul etmeyi ve yönetmeyi öğrendiğinde, hayata karşı daha esnek ve dirençli hale gelirsin.”

Peki, duygusal kaslarımızı nasıl güçlendirebiliriz?

  1. Duygularını tanı: Bir duygu seni ele geçirdiğinde, ona isim ver. Öfke mi? Hayal kırıklığı mı? Belirsizlik mi? Duygularını fark etmek, onları yönetmenin ilk adımıdır.
  2. Düşünce kalıplarını değiştir: Kendine sürekli “Ben zaten başarısızım.” ya da “Bunu asla atlatamam.” diyorsan, duygusal kaslarını zayıflatıyorsun demektir. Zihnini eğiterek daha yapıcı düşünceler geliştirmeye çalış.
  3. Duygularına zaman tanı: Hislerini bastırmak yerine, onları kabul et ve yaşa. Zamanla yoğunluğu azalacak ve sana yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.
  4. Olumlu alışkanlıklar geliştir: Spor yapmak, meditasyon, günlük tutmak, kendine şefkat göstermek… Tüm bunlar duygusal dayanıklılığı artıran pratiklerdir.
  5. Empati kur: Hem kendine hem de başkalarına karşı anlayışlı ol. Empati, duygusal zekânın en güçlü kaslarından biridir.

Hayat, beklenmedik sürprizlerle dolu. Ama güçlü bir duygusal zekâ, ne yaşarsan yaşa, toparlanmanı ve ilerlemeni sağlar. Sen de duygusal kaslarını çalıştırmaya bugün başla. Çünkü duygusal dayanıklılık, yalnızca doğuştan gelen bir yetenek değil; geliştirilebilir bir beceridir.

Yarın, "Aynadaki Yabancı: Kim Olmak İstiyorsun? – Kimlik ve Değişim Üzerine ... Hazır mısın?

Pr. Uğur ÇAĞLAR

06/04/2025


Yorumlar - Yorum Yaz